امروزه در تولید لباس های زیر از انواع و اقسام پارچه استفاده می نمایند که یکی از این پارچه ها اسپندکس می باشد که به دلیل خاصیت کشسانی بسیار بالا و ضد حریق بودنش مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان می باشد.
برای تولید این پارچه از مواد مختلف طبیعی و مصنوعی در کنار یک دیگر بهره برده و پارچه ای را به وجود می آورند که خاصیت کشسانی بالایی دارد. این مواد اگرچه غیر طبیعی هستند ولی موجب می شوند تا پارچه بسیار بهتر قوام پیدا کند.
همیشه تولیدکنندگان زمانی به سمت تولید پارچه مصنوعی می روند که بتوانند مشکلات پارچه های طبیعی مثل دوام و کیفیت را ارتقا ببخشند. در واقع تولید کنندگان با تولید پارچه اسپندکس به این مهم دست یافته اند و آن را به بازار مصرف رسانده اند.
سعی کردیم مقدمه ای هر چند کوتاه برای شما خواننده گرامی نقل کنیم تا ذهن شما برای مطالب بعدی مربوط به موضوع اصلی این مقاله آماده شود. در ادامه به موادی که در تولید اسپندکس به کار میرود اشاره کرده و نحوه تولیدش را هم میگوییم تا بدانید اوضاع از چه خبر می باشد.
پارچه اسپندکس چیست؟
این پارچه به خاطر خاصیت کشسانی خود بسیار معروف و محبوب شده و برای تولید انواع پوشاک مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از افراد فکر می کنند که واژه اسپندکس یک نام تجاری است ولی به این صورت نیست بلکه عنوانی است که برای نامیدن این پارچه در جغرافیایی که آن را تولید کرده اند به کار می برند و صدا می زنند.
پارچه اسپندکس این قابلیت را دارد که تا به اندازه هشت برابر اندازه واقعی خود کش بیاید. دلیل این کش آمدن هم به مواد مصنوعی و پلیمری ای بر می گردد که در بافت آن به کار گرفته اند. این پارچه را برای دوختن پوشاکی که جذب است تولیدی ها به کار می گیرند.
به علت خاصیت جذبی که دارد برای تولید لباس زیر مورد استفاده قرار می گیرد. البته درصد موادی که در آن به کار میرود بر روی کیفیت جذب عرق و تنفسش اثر می گذارد ولی مزیت جذب بودنش به اندازه ای جذابیت دارد که تولید کنندگان حاضر نباشند از آن دل بکنند.
تاریخچه تولید پارچه اسپندکس:
ماده اصلی ای که برای تولید پارچه اسپندکس به کار گرفته می شود پلی اورتان نام دارد. این ماده برای نخستین بار در سال 1937 توسط فردی به نام فاربن اهل کشور آلمان تولید شد. بعد از جنگ جهانی دوم در واقع بسیاری از دانشمندان آلمانی به آمریکا رفتند و آغازی بر کشف محصولات جدید شد.
بسیاری از این افراد آلمانی در صنعت بسیار خبره بودند و تاثیر عمیقی بر روی رشد صنعت پارچه گذاشتند. در ادامه در سال 1950 شرکت دوپن این محصول را ارتقا داد و از پلی اورتان برای ساخت پارچه اسپندکس استفاده کرد که موجب شد خاصیت کشسانی عجیبی به آن اضافه شود.
برای این که پارچه اسپندکس را تولید نمایند از زنجیره تکراری مونومری استفاده کردند که به وسیله نوعی ماده اسیدی در کنار یک دیگر می ماندند. در ادامه دانشمندان دریافتند که این پارچه در برابر حرارت از خود مقاومت بالایی نشان می دهد و می تواند مناسب برای بعضی از صنایع باشد.
در زمان تولید و ساختش به آن اسپندکس می گفتند اما بعد از این که در سال 1959 تکمیل شد بر آن نام تجاری لیکرا را قرار دادند اما به علت این که عنوان اولی بیشتر جا افتاده بود هنوز هم همان بر روی زبان می گردد و به آن نام خوانده می شود.
پارچه اسپندکس به علت خاصیت کشسانی بالایی که داشت به سرعت توسط تولیدی های لباس مورد توجه قرار گرفت و از آن برای دوخت انواع لباس به خصوص لباس زیر بهره بردند. امروز کمتر مغازه بوتیکی را می توان مشاهده کرد محصولاتی که با این پارچه است را برای فروش نداشته باشد.
برای دیدن انواع مختلف شورت مردانه حتما روی لینک بزنید.
نحوه تولید پارچه اسپندکس:
از آن جایی که پارچه اسپندکس مصنوعی می باشد برای تولید شدنش باید مراحلی را انجام داد تا به نحو مناسب تهیه شود. در ادامه قصدمان این است تا آن مراحل را برای شما خواننده عزیز شرح دهیم.
فیبرهای این محصول به طور کل در آزمایشگاه تولید می شوند. و این فیبرها را با بخشی از نخ های ارگانیک ترکیب می نمایند. 95 درصد محصولات پارچه اسپندکس به صورت محلول ریسی تهیه می شود تا قابل استفاده در صنعت پوشاک شود.
مرحله اول تولید پلی پلیمر:
در آغاز فرآیند تولید این ماده یک مونومر دی ایزوسیانات را با یک ماده به نام ماکروگریکول تحت فشار حرارتی قرار می دهند تا به این صورت کاملا خلوص پیدا کند. برای این که فشار به درستی عمل کند باید نسبت آنها دو به یک باشد، اگر به خوبی این مرحله صورت بگیرد ماده پری پلیمر تشکیل می شود که از آن می توان برای تولید پارچه اسپندکس بهره برد.
مرحله دوم واکنش گسترده زنجیره ای:
بعد از تشکیل پری پلیمر آن را در معرض ماده ای به نام اسید دی آمین قرار می دهند و با این کار واکنش شیمیایی آغاز می گردد که معروف به واکنش اکستروژن است که یک گام ما را به تولید پارچه اسپندکس نزدیک تر می نماید.
مرحله سوم رقیق کردن:
معمولا ماده ای که از اتفاقات مرحله قبل به دست می آید به شدت چسبنده است و برای این که متعادل شود آن را با یک حلال ترکیب می کنند تا آماده مرحله بعدی شود.
مرحله چهارم اکستروژن:
به روش تغییر شکل مواد به صورت حجمی اکستروژن گفته می شود. زمانی که ماده مورد نظر به حد کافی رقیق شد پری پلیمر را به درون دستگاهی به نام سلول هدایت می کنند تا الیاف با سلول چرخان استوانه مانند مورد فرآوری قرار گرفته و یک گام به تولید پارچه اسپندکس نزدیک تر شویم.
توصیه می کنم حتما به مقاله ی پارچه ریون بکارگرفته شده در لباس زیر سر بزنید.
مرحله پنجم گرمایش:
زمانی که الیاف از دستگاه نخ ریس به بیرون هدایت می شوند هنوز حالت مایع داشته و به همین خاطر برای تبدیل آنها به حالت جامد از گاز حلال داغ و نیتروژن به مقدار کافی استفاده می گردد.
مرحله ششم پیچش:
بعد از آن که الیاف به شکل جامد در آمد از سلول چرخان خارج گشته و به دلیل فشار هوا به شکل کاملا پیچ و تاب خورده در می آید. در واقع این فشار ماهیت الیاف و سایز آن را تعیین می کند و ما را یک گام به تولید پارچه اسپندکس نزدیک می نماید.
مرحله پایانی:
در آخرین مرحله از مراحل تولید پارچه اسپندکس آن را در ماده مکملی به نام استارات منیزیم و یا موادی مشابه و نزدیک به آنها غرق کرده و بعد از آن الیاف بر روی قرقره ها قرار گرفته و شروع به بافته شدن می کنند و پارچه تولید می شود.
در انتها
همان طور که در مقاله بالا دیدید و دانستید پارچه اسپندکس به علت خاصیت کشسانی زیادی که دارد برای تولید لباس های زیر مردانه و زنانه کاملا مناسب بوده و از آن در تولیدی های مربوط به این کار استفاده می کنند و لباس هایی باب میل مشتریان بازار می دوزند.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت فوگو با سال ها تجربه در زمینه تولید انواع لباس های زیر مردانه و زنانه آمادگی دارد تا محصولاتش را برای شما فروشندگان عزیز به هر نقطه از کشور که باشید ارسال نماید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس بگیرید.